James Connolly Visitor Centre

The James Connolly Visitor Centre is an opportunity to develop and inform on the legacy of James Connolly while developing the infrastructure of the West Belfast tourism product. The project involves the development of a derelict building on the Falls Road, Belfast. Through the adaptation of this existing building, the new visitor centre will provide new spaces for discovery, education, study, work, meeting and socialising for both local and international visitors. The brick work of the existing building will be retained while a new extension and roof coupled with new openings in the building’s envelope allow a new lease life to the building. The adaptive reuse of this derelict building maximises the potential of the local area; exploiting panoramic views over Belfast, capitalising upon its position along a busy street and inserting new resources and facilities into the area. What was a run down street corner will been brought to life with a corten steel extension which is perforated to depict Connolly’s face while letting light dissipate into the large open reception area. Materials have been selected to reference Belfast’s industrial heritage, such as shipbuilding and the industrial workers whose lives were improved due to James Connolly’s...

Black Mountain Shared Space Project

The Black Mountain Shared Space Project offers new opportunities and resources to the local area. This project provides new spaces for enterprise, business, performing arts, education, leisure, work, play and enjoyment of the local area. The aim is to maximise and capitalise upon the potential of the area and offer opportunities for learning and development regardless of age, race, creed or background. It is important that positive benefits are created, but equally that none of the existing resources in the community are displaced. The new shared space offers large bright welcoming spaces which are orientated to frame views of the surrounding areas with places for socialising and sharing ideas, interests and opinions. Different amenities have been coupled with these views to maximise the potential for enjoyment and appreciation of the surroundings....

Extension to Castleburn Home Complete

McGurk Architects recently completed this rear and side extension to a dwelling in County Antrim. The existing kitchen was small and dark; the client’s brief was to create a new open plan kitchen, living and dining room for modern family living which would take advantage of natural light and existing views to the rear of the property, whilst also accommodating a new utility room. The solution was to demolish the existing sun room and provide a new 40sqm extension to the existing kitchen, creating a new open plan ‘L’ shaped space which would form the nucleus of the family home. The extension provides a link to the garage (previously detached) which does two things; – provides a new space for a generous utility room and; – closes off the rear garden to form a courtyard space; a safe and secure area for the children to play, and a sun trap for lazy summer afternoon barbecues. New bi-fold doors to the dining area provide a connection to this rear courtyard and allow the interior space to become an extension of the courtyard. Architect: McGurk Architects Structural Enginner: M.A. McCloskey Ltd Main Contractor: B&J Construction (Brian Bradley) Kitchen Designer: Johanna Montgomery Designs Before After Before...